There is no such thing as an empty space or an empty time. There is always something to see, something to hear. In fact, try as we may to make a silence, we cannot. (John Cage).

There is only one thing I fear in life, my friend... One day the black will swallow the red. (Kazimir Malevich).

Twee citaten van een componist en een beeldend kunstenaar die me altijd hebben gefascineerd.

Is het ooit ergens stil, en als dat niet zo is, welk geluid zou dan passen bij wat je ziet of ervaart? En bestaat een stilleven, of is er altijd beweging? Kun je de stilte zien, kun je de beweging horen?

Het klinkt wellicht als een cliché, maar om in onze huidige hectische maatschappij een voorstelling te maken waar rust en stilte de boventoon voeren, uitgevoerd met muziek en dans, enigszins ondersteund door beelden is bijzonder.

Stil Licht is bijzonder door de samenwerking tussen amateur- en professionele musici, en door de participatie van lokale amateurfotografen, en past mede daardoor wonderwel in de signatuur van de onlangs opgerichte stichting Pulcinella Projecten. www.pulcinellaprojecten.nl

De concerten, voorstellingen worden in juni 2024 gespeeld, twee keer op zondagmiddag, en, in Friesland op de langste dag, op vrijdagavond.

In de provincie Drenthe spelen we in de Stefanuskerk te Beilen, in Groningen spelen we in de prachtige historische kerk van Garmerwolde, net buiten de drukte van de stad en in Friesland is de keus gevallen op Oldeberkoop.

De te spelen muziek is een combinatie van recente koorwerken (Gjeilo, Lauridsen en Whitacre), typische 20eeuwse avant garde (Cage, Feldman), vroeg 20e eeuwse vernieuwende muziek (Stravinsky, Ives) en inmiddels bijna mainstream geworden minimalistische muziek van Arvo Pärt.

Niet de meest gangbare programmering, maar juist door de toevoeging van beelden en dans/performance willen we dit genre toegankelijker maken.

Door gebruik te maken van deels vooraf opgenomen stemmen en beelden ontstaat een spanningsveld tussen wat er werkelijk is, en wat het publiek denkt te horen of zien.

 

Informatie over speeldata, kaartverkoop en meer volgt zo spoedig mogelijk.