De sporen naar vrijheid zijn onuitwisbaar. Hebben we in het verleden de juiste keuzes gemaakt en zijn we werkelijk vrij?

Onder leiding van Hildo Flierman gaat Ensemble Somme Noord, met het professionele Minerva Strijkkwartet in de gelederen, in een theatervoorstelling met muziek, zang en dans op zoek naar een antwoord op deze vraag.
Met composities van onder meer Steve Reich, Darius Milhaud, Charles Ives
en Laura Rossi. Met verhalen en gedichten van ooggetuigen. Met choreografie en dans van Olympia Kotopoulos, Ada Daniele en Karolina Gaja Rupnik Caruso.

Zangeressen Nine Roest en Yoanique Hillen zorgen samen met pianiste Margreet Puite tijdens de voorstelling voor een licht accent, met songs van onder meer Leonard Bernstein (West Side Story).

De voorstelling wordt als indrukwekkend en deels confronterend ervaren, en is mede daardoor minder geschikt voor kinderen onder 12 jaar.

De premiere van Sporen! vond plaats op zaterdag 19 maart 2022 in Assen, Podium Zuidhaege, De Schalm.

 

Sporen! in Ellecom op zondagmiddag 4 september is (voorlopig) de laatste voorstelling die in 2022 wordt gespeeld, maar is wel direct een heel bijzondere belevenis. Als lokatie hebben we gekozen voor de Turnhal in Ellecom. De Turnhal was onderdeel van een opleidingscentrum voor Nederlandse SS-ers. De fundering voor het gebouw werd door 139 Joodse dwangarbeiders aangelegd, onder vreselijke omstandigheden. De werkzaamheden begonnen op 3 september 1942, 80 jaar voor onze voorstelling. Om bij stil te staan! Hoewel het gebouw ook na de oorlog wel is gebruikt zijn de sporen naar het verleden nog duidelijk aanwezig.

De landelijk bekende sporthistoricus Jurryt van de Vooren zal voorafgaand aan de voorstelling vanaf 13:30 uur over de geschiedenis van sport in de oorlog, in Ellecom en daarbuiten, een presentatie houden op het terrein bij de Turnhal.

Klarinettist Erik Laarman geeft met zijn prachtige klezmer muziek de presentatie kleur.

Na afloop van Sporen is er op het voetbalveld van EDS nog een activiteit voor jeugd.

 

Kaartverkoop via Flextickets.nl en Mollie. Voor leden van van Ellecom's Belang geldt een gereduceerd tarief.

 

Let op: voorprogramma aanvang 13:30 uur; voorstelling in de Turnhal aanvang 15:00

Voor tickets in Ellecom: klik hier

 

Sporen! in Ellecom wordt mede mogelijk gemaakt door de Culturele Commissie Ellecom, Gemeente Rheden, Cultuurbedrijf RIQQ en BOEi.

Speellijst 2022

Datum Plaats Aanvang
Zaterdag 19 maart 2022 Assen, De Schalm, Podium Zuidhaege 20:00
Zondag 15 mei 2022 Amersfoort, Veerensmederij 15:00
Vrijdag 3 juni 2022 Groningen, Immanuelkerk, Overwinningsplein 20:00
Zondag 4 september 2022 Ellecom (GLD), de Turnhal 15:00

Dit project werd in Amersfoort mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, en in Assen en Groningen door Het Strijkershuis-Vioolbouw en Flexxmusic Tolbert.

Programma

Steve Reich Different Trains part I - Before the War (1988)
Steve Reich Different Trains part II - During the War (1988)
Igor Stravinsky Eight Instrumental Miniatures (1921 -1962)
Laura Rossi Voices of Remembrance - Suite (2014-2020)
Henryk Górecki Symphony of Sorrowful Songs part II (1976)
Aaron Copland At the River (1954)
Charles Ives The Unanswered Question (1906)
Darius Milhaud La Creation du Monde (1923)

Steve Reich's Different Trains werd geschreven voor het Kronos strijkkwartet, en maakt gebruik van geluidsfragmenten waarin getuigen vertellen over treinreizen - op weg naar vrijheid of op weg naar vernietiging.

"Les Cinq Doigts" is een eenvoudig pianowerk uit 1921 dat Igor Stravinsky in 1962 bewerkte voor 15 instrumentalisten.

Laura Rossi's Voices of Remembrance werd speciaal voor Sporen! door de componiste bewerkt tot een suite die het ensemble op het lijf is geschreven. De gedichten die deel uit maken van deze compositie werden geschreven door Britse soldaten in de loopgraven op de slagvelden van WO1. In Sporen! worden de teksten op een bijzondere manier in de muziek verwerkt.

1. Break of Day, 2. Into Battle, 3. Dulce et Decorum Est

Moeder, huil niet. De Koningin van de Hemel waakt over mij. Deze inscriptie op muur nr 3, in cel nr 3 in de kelder van "het Paleis", het Gestapo hoofdkwartier in Zakopane, ondertekend door Helena Blazusiakówna, 18 jaar oud, gevangen sinds 25 september 1944, gebruikt de Poolse componist Górecki in het 2e deel van zijn Symphony of Sorrowful Songs voor sopraan en orkest.

Copland's At the River maakt deel uit van de liederen cycles "Old American Songs".

Soon we'll reach the shining river

Soon our pilgrimage will cease

Soon our happy hearts will quiver

With the melody of peace.

Charles Ives was zijn tijd ver vooruit. The Unanswered Question uit 1906 getuigt daar van.

Met het ballet La Creation du Monde (1923) hebben de schilder Fernand Léger en componist Darius Milhaud de primeur van het eerste ballet nègre ter wereld, een term die we nu niet meer (mogen) gebruiken. Milhaud laat zich bij de muziek inspireren door jazz die hij bij zijn bezoeken aan Londen en New York heeft gehoord.

Voorafgaand aan het concertprogramma verzorgen de zangeressen Yoanique Hillen en Nine Roest samen met pianiste Margreet Puite in de foyer een kleinkunstig licht programma.

 

Ensemble Somme Noord

Ensemble Somme Noord speelt in verschillende bezettingen, en bestaat uit een mix van professionele musici en de top van de Noord Nederlandse amateurs. Vaste waarde vormt het Groninger Minerva Strijkkwartet. In Sporen! zijn 20 spelers actief, waaronder de jonge zangeressen Yoanique Hillen en Nine Roest. Naast het strijkkwartet en zang bestaat het orkest uit hout- en koperblazers, piano, bas en slagwerk.

Hildo Flierman

Dirigent/slagwerker Hildo Flierman (1962) is actief in de wereld van Big en Swing Bands, Harmonie en Fanfare, maar keert graag terug naar zijn roots als klassiek geschoold slagwerker.

Hildo studeerde slagwerk in Hilversum, bij Wim Vos en Viktor Oskam.

Zijn voorliefde voor muziek met een verhaal, met geschiedenis, met een boodschap leidde tot Sporen!

Olympia Kotopoulos en Ada Daniele

De internationaal bekende contemporary dancers en choreografes Olympia Kotopoulos en Ada Daniele versterken het programma met hun dans. Samen met Hildo hebben zij de voorstelling vorm gegeven. Gaja Rupnik Caruso vervangt hen tijdens enkele voorstellingen.

 

 

Meer informatie? email: musicompagnon@gmail.com

Voor algemene voorwaarden en contact, klik hier Contact, voorwaarden en bedrijfsgegevens