Josephine Baker kwam met een Amerikaans dansgezelschap naar Europa en groeide uit tot een gevierd artiest in Parijs (en Berlijn) in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw.

Dankbaar voor wat Frankrijk haar had geboden nam ze de Franse nationaliteit aan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte ze haar artiestenstatus en de "vrijheid" die dat met zich meebracht om te spioneren voor het Franse verzet. 

 

Revue Nègre, discriminatie, taboes, bi-seksualiteit, danser, zanger, performer.

Met songs als Si J’étais Blanche en J’ai deux Amours flaneerde ze door Parijs, deel uitmakend en flirtend met de kunstenaarsscene van Stravinsky, Darius Milhaud, Picasso, Kurt Weill, Berthold Brecht en vele anderen.

In een licht programma met cabaret, dans en muziek bevinden we ons tijdens Show up, Josephine in het Theatre du Champs Elysee, 100 jaar terug. Het publiek van nu participeert in het programma als het publiek van toen. Op zoek naar inclusiviteit, net als toen.

Show up, Josephine! is een multidisciplinaire voorstelling die gespeeld zal worden met grotendeels amateurmusici die kennis maken met bijzondere muziek uit de vroeg 20e eeuw, waar klassiek overgaat in jazz, met modern-klassieke dansers die de stap wagen naar showballet, met zangers die acteren, met publiek dat zingt, met een improviserende cabaretier als de chef de theatre. 

Deze voorstelling realiseren we in het voorjaar van 2025. Niet als "biografie-musical", maar wel als kennismaking met de "roaring twenties in Europa"... 50 jaar na het overlijden van Josephine Baker.

Erika Santinge verzorgt de coproductie van deze voorstelling.